آیا زعفران حساسیت زا است؟ علائم حساسیت به زعفران و 4 راه درمان

حساسیت به زعفران

برخی مواد غذایی مانند ادویه‌ها، علاوه بر فواید بسیار زیاد خود می‌توانند موجب ایجاد حساسیت و آلرژی در افراد شوند. زعفران یکی از ادویه‌هایی است که در برخی افراد علائم آلرژی را بروز می‌دهد و می‌تواند تا مرز آنافیلاکسی پیش برود. اگر شما نیز دچار حساسیت به زعفران هستید، این مطلب می‌تواند شما را آگاه سازد که باید منتظر چه علائمی باشید و چه راهکاری را در پیش بگیرید؛ بنابراین، تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.

آیا زعفران حساسیت‌زا است؟

آیا زعفران حساسیت‌زا است؟

برخی از افراد فقط به محصولاتی مانند گلبرگ یا گرده حساسیت دارند؛ بااین‌حال، پاسخ این سؤال مثبت است. بله! در برخی از افراد امکان بروز حساسیت به زعفران وجود دارد. ادویه‌ها از جمله مواردی هستند که می‌توانند موجب ایجاد حساسیت شوند و به‌طبع، زعفران نیز یکی از این موارد است.

در قسمتی از سایت dorreensaffron در این رابطه آمده است:

Saffron allergies are rare, but they do exist. The most common reaction to saffron is contact dermatitis, which causes redness and swelling of the skin, and other symptoms include blisters and itching. If you have a severe reaction to saffron or any other herb, stop taking it immediately and see your doctor immediately because it could be an allergic reaction or something else.

این ادویه بسیار ارزشمند در برخی از افراد می‌تواند مشکلات و واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند و باعث بروز برخی علائم در آنان شود. این علائم بسته به هر فرد متفاوت هستند و این حساسیت می‌تواند از سرگیجه گرفته تا اگزما و کهیر و آنافلاکسی علائم متفاوتی را ایجاد کند.

علائم حساسیت به زعفران

علائم حساسیت به زعفران

همان‌طور که پیش‌ازاین نیز ذکر کردیم، در افراد متفاوت درجه‌های مختلفی از حساسیت بروز داده می‌شود و این حساسیت بسته به میزان ارتباط با گل، کلاله، گرده یا گلبرگ متفاوت است؛ بااین‌حال، برخی از علائمی که می‌توانند نشان دهند به این گیاه آلرژی دارید، به شرح زیر است.

  • کهیر
  • احتقان بینی
  • تورم در قسمت لب
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • نفخ
  • تنگی در قفسه‌سینه
  • اگزما
  • گرگرفتگی
  • خشکی پوست

حساسیت به زعفران در کودکان

اگر این اولین‌بار است که می‌خواهید کمی زعفران به غذای کودک خود اضافه کنید، به یاد داشته باشید که نمی‌دانید کودک شما به آن آلرژی دارد یا خیر. دقت داشته باشید تمام ادویه‌هایی که برای اولین‌بار در غذا استفاده می‌کنید باید به مقدار بسیار کم باشند تا در صورت بروز آلرژی مشکلات زیادی را به وجود نیاورند.

برای جلوگیری از حساسیت به زعفران در کودکان نیز لازم است به این نکته توجه شود؛ بااین‌حال، باید بدانید که حتی اگر کودک شما به این گیاه حساسیت ندارد، باز هم بهتر است مصرف آن را از حد مجاز فراتر نبرید. این میزان نزدیک به 0.1 گرم در هر وعده بوده که برای برطرف‌کردن نیاز کودک کاملاً مناسب است.

حساسیت به زعفران در نوزادان

به همان میزانی که در کودکان و بزرگسالان امکان ایجاد این حساسیت وجود دارد، ممکن است حساسیت به زعفران در نوزادان نیز رخ دهد. بااین‌وجود، شما می‌توانید چند قطره از آن را در شیر مادر یا شیرخشک نوزاد خود اضافه کنید تا او بتواند از خواص زعفران برخوردار شود. اگر نوزاد شما به زعفران حساسیت نداشته باشد، مصرف آن می‌تواند به بدن او کلسیم و منیزیم برساند و باعث تقویت استخوان‌بندی او شود.

درمان حساسیت به زعفران

درمان حساسیت به زعفران
درمان حساسیت به زعفران

حساسیت به زعفران از جمله آلرژی‌های غذایی محسوب می‌شود که می‌تواند علائم زیادی را از سرگیجه گرفته تا آنافیلاکسی برای فرد ایجاد کند؛ بااین‌حال، باید بدانید هنوز هیچ روش قطعی برای درمان حساسیت به زعفران وجود ندارد و تنها راه درمان آن این است که سعی کنید از قرارگرفتن در معرض این مواد غذایی بپرهیزید.

از طرف دیگر، اگر ناخواسته در معرض مصرف زعفران قرار گرفتید و حساسیت در شما ایجاد شد، لازم است حتماً به پزشک مراجعه کرده و درمان‌هایی مانند داروهای کورتیکواستروئیدی یا تزریق اپی‌نفرین را دریافت کنید. این داروها برای آلرژی‌های بسیار زیادی تجویز می‌شوند.

درمان حساسیت چشم به زعفران

یکی از عوارضی که حساسیت به زعفران می‌تواند در افراد ایجاد کند، خارش و سوزش چشم است. برای درمان حساسیت چشم به زعفران بهترین کار این است که به‌سرعت به پزشک مراجعه کرده تا درمان‌های تزریقی مناسبی را دریافت کنید. البته می‌توانید قبل از مراجعه به پزشک، با کمی آب سرد چشم خود را شستشو داده و به آن استراحت دهید تا علائم اولیه از میان بروند.

درمان حساسیت پوستی به زعفران

یکی از شایع‌ترین علائمی که در هنگام حساسیت برای افراد رخ می‌دهد، عوارض و بثورات پوستی است که می‌تواند از یک خارش ساده تا کهیر و اگزمای شدید گستردگی داشته باشد. برای حساسیت‌های بسیار کم و در حد کهیر یا اگزما، می‌توانید اقدامات مختلفی را انجام دهید که در ادامه به چهار مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • بهتر است اگر دچار علائمی مانند اگزما یا کهیر شده‌اید، دوش آب خنک بگیرید.
  • می‌توانید کمی آب و نمک تهیه کنید و آن را بر روی جوش‌ها قرار دهید. به‌صورت‌کلی، اپسوم یا محلول آب‌نمک از جمله بهترین گزینه‌ها برای درمان حساسیت پوستی به زعفران است.
  • بهتر است از انجام هرگونه فعالیت شدید خودداری کنید.
  • می‌توانید از پمادهای ضدحساسیت پوستی استفاده کنید.

آیا زعفران برای آسم ضرر دارد؟

برخی از افراد دچار بیماری آسم هستند که در اثر آن، مدام با علائمی مانند تنگی نفس و خس‌خس سینه و سرفه و گرفتگی نفس دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این بیماری می‌تواند زندگی عادی اشخاص را تحت‌‌الشعاع قرار دهد و باعث شود که فرد نیاز مداوم به مصرف دارو داشته باشد؛ به همین دلیل، اغلب افراد به‌دنبال آن هستند تا با برخی اقدامات این موارد را کاهش دهند.

آیا زعفران برای آسم ضرر دارد؟

یکی از موادی که می‌تواند در درمان آسم کمک بسیار زیادی به افراد کند، زعفران است. درصورتی‌که فرد به زعفران حساسیت نداشته باشد می‌تواند از این ماده برای کم‌کردن آثار و علائم آسم کمک بگیرد. زعفران دارای برخی مواد مانند آنتی‌اکسیدان است که می‌تواند مانند آرام‌بخش عمل کند. در کلاله زعفران نزدیک به 150 ماده وجود دارند که هرکدام به‌تنهایی می‌توانند به افراد در آرام‌ترشدن علائم آسم کمک کنند. این مواد شامل کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و مواردی از این دست هستند.

آیا می‌توانید مانع از بروز حساسیت شوید؟

آن‌چه بیش از همه باید بدانید این است که گاته زعفران با برخی از داروها تداخل ایجاد می‌کند و می‌تواند باعث بروز علائمی مشابه علائم حساسیت در فرد شود. از آن‌جایی که گاه زعفران باعث آرام‌بخشی و کاهش فشارخون می‌شود، افرادی که داروهای فشارخون مصرف می‌کنند نیز ممکن است در اثر استفاده از زعفران علائمی مانند بی‌حالی از خود بروز دهند که با علائم حساسیت یکسان است.

  • اولین و مهم‌ترین اصلی که باعث می‌شود میزان حساسیت به زعفران را در خود و اعضای خانواده‌تان کاهش دهید این است که از مصرف بیش از حد مجاز آن در طول روز خودداری کنید. با این کار احتمال بروز علائم آلرژیک در شما کم خواهد شد.
  • از تداخل‌نداشتن زعفران با داروها و سایر ادویه‌ها مطمئن شوید و سپس برای استفاده از آن اقدام کنید.
  • درصورتی‌که برای اولین‌بار سراغ مصرف زعفران آمده‌اید، بهتر است آن را به میزان بسیار کم و در نوشیدنی استفاده کرده تا در اثر بروز حساسیت بتوانید آن را درمان کنید. دقت داشته باشید درصورتی‌که به برخی از خوردنی‌ها مانند زیتون حساسیت دارید، و در واقع طبع روغن زیتون با شما سازگاری ندارد، این احتمال وجود دارد که مصرف زعفران نیز در شما ایجاد آلرژی کند.
  • بهتر است سعی کنید زعفران اصل تهیه کنید، زیرا زعفران‌هایی که اصل نیستند ممکن است برای سود بیشتر با برخی ادویه‌های دیگر ترکیب شده باشند؛ در نتیجه، این امکان وجود دارد که بدون این‌که بدانید به سایر مواد افزوده‌شده حساسیت پیدا کنید و تصور اشتباه شما آن را به زعفران نسبت دهد.

سخن پایانی

زعفران یکی از محبوب‌ترین ادویه‌های گران‌بهایی است که خواص بسیار فراوانی دارد. بااین‌حال، این ماده نیز مانند سایر ادویه‌ها گاه می‌تواند موجب بروز علائمی مشابه آلرژی یا حساسیت غذایی در فرد شود. علائمی مانند کهیر، خارش، تنگی نفس و مواردی ازاین‌دست می‌توانند پس از مصرف زعفران در فرد به وجود آیند.

با وجود این‌که حساسیت به زعفران می‌تواند در افراد مختلفی دیده شود، نمی‌توان منکر خواص این ماده بسیار محبوب شد؛ به همین دلیل، توصیه می‌کنیم اگر تصمیم به خرید این ادویه ارزشمند دارید، حتماً آن را از برندهای معتبری مانند توکلی خریداری کرده و از مصرف به‌اندازه آن لذت ببرید.

 

سوالات متداول

1- آیا زعفران آلرژی زاست؟

به نظر می رسد که گرده های گل زعفران حساسیت زا بوده و با توجه به علائم بالینی مشاهده شده, از نوع آلرژیهای استنشاقی می باشند.

2- علائم حساسیت به گل زعفران چیست؟

کهیر، آبریزش بینی، تورم در قسمت لب، حالت تهوع، اسهال، اگزما و گرگرفتگی از شایع ترین علائم حساسیت به زعفران می باشد.

seoadmin
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *